Acer denkt aan netbook met Google Android

De Taiwanese computerfabrikant Acer werkt aan een minilaptop (een zogeheten netbook) die op Google’s Android-besturingssysteem werkt in plaats van op Microsofts alomtegenwoordige Windows. Dat zei Jim Wong, hoofd informaticaproducten bij Acer, gisteren tijdens een grotere productvoorstelling van het bedrijf. De netbook in kwestie is nog maar een prototype, dus het is niet zeker of en wanneer hij in de winkel komt. “Maar we hebben een werkend model”, zegt Wong. “Niets houdt ons dus tegen om het in de handel brengen.”

USA/
Het is de eerste keer dat Google daarmee zijn besturingssysteem rechtstreeks in concurrentie brengt met de hegemonie van Windows. Android was aanvankelijk bedoeld als besturingssysteem voor mobiele telefoons. Maar die beginnen meer en meer alle functies van een volwaardige computer te krijgen, terwijl er vorig jaar een nieuwe pc-vorm is opgestaan, de netbook, die dichter bij de mobiele telefoon staat. Niet toevallig is dat in geen tijd een erg populaire pc-vorm geworden, die zowel wordt aangekocht door instapgebruikers als door mobiele computerfreaks.

Volgens marktstudiebureau Gartner zullen netbooks dan ook een stevige verkoopsgroei meemaken, en een belangrijk segment worden in de pc-markt. Dat in tegenstelling tot traditionele laptops, die slechts een kleine groei zulen kennen, en bureaupc’s, waarvan de verkoop zeker het komende jaar vlak zal blijven. Vorig jaar werden er wereldwijd 12 miljoen netbooks verkocht, waarvan Acer er vijf miljoen sleet en daarmee de marktleider is.

Tot nu toe werden netbooks bij voorkeur uitgerust met het oudere Windows XP-besturingssysteem. De volgende versie van Microsofts besturingssysteem, Windows 7, werd echter zo gebouwd dat het ook op netbooks draait. Maar als Acers Android-netbook op de markt komt, wordt dat een geduchte concurrent voor die nieuwe Windowsversie, waarvan de verdiensten nog onbewezen zijn.

google-android-ui
“We wegen de twee constant tegen elkaar af”, zegt Wong. “Ze hebben beiden een nadeel: Android is minder sterk op gebied van algemene computertoepassingen, Windows 7 moet zich gewonnen geven wat mobiel gebruik betreft.”

Advertenties

Reacties zijn gesloten.