Gamerecensie: ‘Madworld’ ****

Gooi de game God of War, de strip Sin City en de animatiesequenties in de films Kill Bill en Natural Born Killers in een potje, en u krijgt Sega’s MadWorld, een videogame die zodanig zijn waanzinnige geweld fêteert dat zelfs de trailers werden voorzien van censuurbalkjes. Tijdens zijn eerste uur in het spel had ondergetekende dan ook al tegenstanders verhakkeld in een molen, van boven tot onder opengereten met een kettingzaag, het hart uitgerukt, onthoofd, verbrand, tot pulp geslagen, in tweeën gebroken, geplet tegen een muur, en erger. Hoe goorder de ‘kill’, hoe meer puntjes.

madworld_trashWat een heerlijke ironie: uitgerekend op de console die twee jaar geleden de doorbraak van videogames voor het hele gezin forceerde, duikt een game op die opnieuw aanknoopt met crapuleuze klassiekers als Carmageddon en Soldier of Fortune, uit tijden toen games nog écht gewelddadig waren en ze hun geweld zelfs moedwillig uitspeelden als verkoopsargument. Zeker nu morele paniek over videogames en hun al dan niet aantoonbare verband met gewelddadige misdrijven zowel de niet-gamende goegemeente als gamefabrikanten heeft overmand (videogames zijn tegenwoordig namelijk véél braver dan pakweg tien jaar geleden), lijkt MadWorld op een reliek uit dat vervlogen tijdperk.

Bovendien is het geweld in MadWorld, euh, artistiek verantwoord. De grafische presentatie van de game is – letterlijk – bloedmooi, met een 3d-omgeving die uitsluitend uit zwart en wit bestaat. Behalve dan de gore, die in verschillende roodtinten over de omgeving wordt gekliederd, en occasionele tekstelementen die in een gele kleur over het scherm rollen. Sega zet daarmee meesterlijk de beperkingen van de Wii, die qua grafische hardware ver achterloopt op hd-consoles PlayStation 3 en Xbox 360, naar zijn hand. MadWorld is voor ondergetekende een favoriet van het moment: gedurfd, vernieuwend, vakkundig gemaakt en artistiek hoogstaand. Niét stichtend, wél onwaarschijnlijk leuk.

Deze recensie verscheen vorige vrijdag in de krant De Morgen.

Advertenties

Reacties zijn gesloten.