Games zijn niét goedkoper dan boeken

Volgens het Nederlandse gamingblad Power Unlimited zijn videogames de goedkoopste vorm van thuisentertainmentdie er bestaat: goedkoper dan films, uitgaan en zelfs boeken lezen. Ze kwamen tot dat besluit nadat ze een netto uurkost voor elk entertainmentmedium hadden berekend: op die manier is een videogame, waarmee men gemiddeld 24 uur in de weer is, goedkoper dan bijvoorbeeld een dvd, die een lagere winkelprijs heeft maar slechts drie uur plezier levert.

Dat geloof ik allemaal wel. Maar boeken???

Ik beval de Exegeet-studiedienst om een eigen rekenoefening. Ze vergeleken, bij wijze van representatief staal, de uurkost van de game Fallout 3 met die van het boek De Ontdekking van de Hemel van Harry Mulisch. Wat blijkt?

fallout3_narrowweb__300x33521* Fallout 3: ondergetekende speelde de game 55 uur lang (de finale na zo’n 33 uur, plus nog eens 22 uur vrij rondhossen om de bloedmooie omgeving te verkennen), voor een game die je ondertussen, als je de juiste winkel bezoekt, al voor 60 euro vindt. Netto uurkost voor al je Fallout 3-plezier, voordat je de game in je kast doet verdwijnen: 1,09 euro.

hemel13* De Ontdekking van de Hemel: Een joekel van 900 pagina’s, die nog steeds voor 20 euro in de winkel ligt. Een prijspunt waar een zeventien jaar oude game alleen maar van kan dromen, overigens. Ervan uitgaand dat een gemiddeld mens dertig A5-pagina’s per uur leest, ben je dus ook 30 uur zoet met De Ontdekking van de Hemel. Aan een winkelprijs van 20 euro geeft dat dus ongeveer 0,7 euro plezier per uur.

De Exegeet is de missie van Power Unlimited niet ongenegen: games zijn een entertainmentmedium dat schromelijk over het hoofd wordt gezien. Maar laat ons ook niet gaan verzanden in zeloterij en cijferdemagogie, jongens: wat iemand al dan iet au sérieux neemt, is zijn eigen zaak.

Advertenties

Reacties zijn gesloten.