Blijven videogames € 60 kosten?

De tijd dat een videogame voor 60 euro in de winkel ligt, zou volgens financiële analisten die de gamesector volgen snel tot het verleden kunnen behoren. Gamefanaten zijn het al jaren gewend om de volle pot neer te tellen voor een nieuwe videogame, maar met de aanhoudende financiële crisis houdt stilaan iedereen – die groep fanatieke consumenten inbegrepen – zijn portefeuille op de knip. De richtprijs van € 60 gaat niet per se naar beneden, maar uitgevers en retailers zullen in toenemende mate met kortingen smijten, denken analisten.

Onlangs bracht het Amerikaanse gamehuis Electronic Arts ‘Burnout Paradise: the Ultimate Box’ op de markt, een met nieuwe functies uitgeruste heruitgave van een game die het bedrijf ongeveer een jaar geleden op de markt bracht. Normaal zijn zo’n ‘ultimate editions’ een goeie manier om een oude game opnieuw aan volle prijs in de winkelrekken te hijsen, maar deze keer niet: de game, waarvan de originele versie het gewoonlijke prijspunt van 60 euro kreeg, wordt aan een al iets democratischere prijs van 45 euro in de winkel gezet.

5030946067039

Er zijn de laatste tijd meer relatief recente games die aan lagere prijs in de winkelrekken belanden. Waar het vroeger minstens negen maanden duurde voordat uitgevers hun game in een budgetuitvoering op de markt brachten, ligt de tennisgame ‘Top Spin 3’, die vorige zomer op de markt werd gebracht door sportlabel 2K Sports, al voor 40 euro in de winkels. Hetzelfde geldt voor de oorlogsgame ‘Brothers in Arms: Hell’s Highway’, dat pas in september werd gelanceerd door de Franse spellenmaker Ubisoft. Microsofts videogame ‘Too Human’, uitgebracht aan het einde van de zomer, ligt nu al voor 30 euro in de winkel. En het zonet genoemde Electronic Arts verkoopt ook ‘Battlefield: Bad Company’, een schietspel dat aan het begin van de zomer aan volle prijs in de winkels lag, aan 45 euro.

“Bijna alle grote game-uitgevers hebben tijdens de afgelopen eindejaarsperiode een groot aantal van hun games, in samenspraak met de retail, met korting verkocht”, zegt analist Steven Bailey van het Britse marktonderzoeksbureau Screen Digest. “En ze zijn niet meteen van plan om daar een einde aan te maken. Er is ook toegenomen druk van de consument: de economische crisis knaagt, en er zijn meer en meer goedkopere games, uit het ‘casual’ segment, die concurreren voor de tijd van de speler.”

Zelfs voor nieuwe games staat het gewoonlijke prijspunt van 60 euro ter discussie. De beurs van de hedendaagse consument kan dat niet meer trekken, zegt een toenemend aantal financiële analisten die de videogame-industrie volgen. Zelfs het – deels terechte – argument dat de amusementswaarde van een game minder snel slijt dan die van pakweg een film op dvd doet het hem niet meer: een toenemend aantal consumenten vindt 60 euro teveel geld om aan één product uit te geven. En videogame-uitgevers lijken meer en meer geneigd om hen ter wille te zijn.

“Er zijn al een aantal zware prijsdalingen doorgevoerd, gezamenlijk gefinancierd door de retail en de uitgevers”, stelde financieel analist Todd Greenwald van de Amerikaanse zakenbank Signal Hill vorige week in een rapport.  “De schrik zit er nu in dat het gewoonlijke prijspunt simpelweg onhoudbaar wordt.”

Uitgevers prijzen hun game zo hoog omdat de ontwikkeling ervan bijzonder duur is geworden. Een gemiddelde videogame die in de winkels ligt, wordt ontwikkeld aan een budget van 20 miljoen euro Met uitschieters als Grand Theft Auto IV, vorig jaar, die al het vierdubbele van dat bedrag kosten.
Maar daar heeft de consument geen boodschap aan. Die is in toenemende mate op zoek naar manieren om hetzelfde gameplezier aan een lagere prijs te krijgen. Door een budgetuitvoering te kopen, bijvoorbeeld. Het Amerikaanse marktstudiebureau Frank Magid Associates ondervroeg onlangs gamefanaten over hun aankoopgedrag, en de resultaten waren pijnlijk voor de game-industrie: slechts 17 procent van de ondervraagden bleek nog bereid om de volle pot te betalen voor een nieuwe game. Dertig procent kocht vooral tweedehandsgames, en liefst 43 procent wachtte geduldig af tot een nieuwe game aan een budgetprijs werd geherlanceerd voordat ze het kochten.

“Ik denk niet dat de game-uitgevers hun richtprijzen naar beneden zullen halen”, zegt Bailey. “De basisprijs van een nieuwe game zal wel op 60 euro blijven. Maar wat we wel mogen verwachten, zijn meer kortingen. Zolang de economische situatie op het huidige peil blijft, zullen consumenten blijven verwachten dat games met korting worden verkocht. En de retailers en uitgevers zullen dat inwilligen. Wat uiteindelijk is het verkopen van games voor hen belangrijker dan het handhaven van een prijspunt.”

Advertenties

Een Reactie op “Blijven videogames € 60 kosten?

  1. het is een normaal verschijnsel van markten die zich verbreden dat er dan ook verschillende prijspunten worden gekozen om beter aan te sluiten bij de verwachtingen van consumenten.

    Net als ‘de’ consument niet bestaat, bestaat ook ‘de’ gamer niet. En niet iedereen is geinteresseerd om een Day1 titel meteen aan te schaffen en er dan full price (69-60€) voor te betalen. Maar een zeer grote groep wel. En dat is ook goed. Want het is wel belangrijk om te weten dat er niet dezelfde producties gemaakt kunnen worden als het prijspunt substantieel lager wordt. Daarvoor is de investering op triple A games dan gewoon te hoog en de terugverdientijd te lang.

    Ik ben het er wel mee eens dat de launch prijzen nog wat meer afgestemd kunnen worden op product kwaliteit en segment.