Filmclassic op Blu-Ray: ‘Raging Bull’

De Blu-Raylancering van een  film als Martin Scorsese’s Raging Bull, die volledig in zwart-wit is opgenomen, levert een interessante discussie op: waarom zou u als consument dertig euro neertellen voor een HD-bewerking van een zwart-witfilm? Want is de pronkbaarheid van uw HD-installatie en -collectie niet rechtstreeks afhankelijk van de hoeveelheid kleuren die in de getoonde film zitten, en in de extra kleurdiepte en -saturatie die uw Blu-Ray kan bieden? Het zou kunnen dat deze Blu-Ray de geschiedenis van de thuisvideo zal ingaan als een louter cinefiele uitgave, want de meerwaarde is deze keer inderdaad niet op het eerste gezicht merkbaar.

Maar de HD-behandeling die Raging Bull onderging verbetert wel degelijk de kijkkwaliteit: regisseur Martin Scorsese’s formidabele schaduwwerk ontrolt zich in al zijn pracht op uw flatscreenkijkkast, en de totale afwezigheid van pelliculevlekken en andere oneffenheden geeft duidelijk aan dat de film gerestaureerd is.

909_4

Bovendien is de magie van de ondertussen negenentwintig jaar oude, pakkende biopic over bokskampioen Jake La Motta quasi tijdloos (die openingssequentie met een dansende Robert De Niro in zijn hoodie!), en is het – los van het sociale portret dat de film, van Scorsese’s hand zijnde, òòk is – vooral een zinderend boksepos, met een gevechtschoreografie die het een jaar eerder in de bioscopen gelanceerde Rocky II een uppercut toediende die kaakbeen en voortanden verbrijzelde.

Een van de extra’s op de schijf, de featurette Inside the ring, zoomt in op die boksscènes. En in een andere minidocumentaire verklaart Scorsese waarom hij besloot om zijn film, anno 1980, in zwart-wit te draaien. De waarheid? Hij vond dat de vloekende kleuren van de bokshandschoenen teveel de aandacht afleidden van de doorploegde gezichten van de personages. In dat opzicht bewijst deze Blu-Ray als nooit tevoren dat hij misschien wel gelijk had: het aanschouwen van De Niro’s zwaar ingekaderde smoelwerk doet bij momenten haast fysiek pijn.

**** (Vier sterren op vijf)

Advertenties

Reacties zijn gesloten.