Good Old Games herlanceert klassiekers

Vorige week heb ik, na Fallout 3 voorgoed verknocht aan het Fallout-universum, de allereerste Fallout uit 1997 gekocht op de site Goodoldgames.com. Volgens de Poolse videogamefabrikant CD Projekt is er een immense markt voor oudere pc-videogames, en met zijn downloadwinkel http://www.goodoldgames.com of http://www.gog.com wil het bedrijf zowel de nostalgische gamer als de gameuitgever blij maken: de eerste kan voor een downloadprijs van vijf tot tien euro gameklassiekers als ‘Fallout 2’ of zelfs relatief recente games als ‘DTM Race Driver’ downloaden en op zijn pc laten staan, de tweede heeft een kanaal waarlangs hij zijn games die niet langer in de winkel liggen opnieuw geld kan doen opbrengen.

fallout

De videogamemarkt is erg hitgedreven, waardoor games die niet aanslaan bij het grote publiek relatief snel naar de ramsjbak worden verwezen, en de uitgever ervan na pakweg anderhalf jaar zelfs geen moeite meer doet om het spel in de handel te houden. Voor de site, die ergens deze maand live gaat, sloot CD Projekt al een overeenkomst met game-uitgevers Interplay en Codemasters, en verscheidene andere uitgevers volgen volgens het bedrijf snel. Het uiteindelijke doel van het bedrijf is om een repertorium te maken van videogames uit de jaren ’80 en ’90 en het begin van deze eeuw, met software-aanpassingen die ervoor zorgen dat ze zonder problemen draaien op modernere pc’s. Elke game die op de site wordt verkocht werkt, hoewel sommige ervan werden gemaakt voor oudere, tragere versies van Windows, op Windows XP en Windows Vista, zegt het bedrijf.

“We zijn allemaal gamers, en we weten hoe moeilijk het is om klassieke games nog in de winkel te vinden”, zegt Adam Oldakowski van CD Projekt, dat vorig jaar de kritisch goed onthaalde game ‘The Witcher’ op de markt bracht.
Het bedrijf heeft echter één belangrijke concurrent: gratis verdeelde pc-games, die worden aangeboden op sites als Home of the Underdogs en Abandonia. Die zogeheten ‘abandonware’-sites profiteren van het feit dat games die niet langer worden verkocht door hun uitgever, dankzij een uitzondering op de auteursrechten die twee jaar geleden werd toegekend door de Amerikaanse Library of Congress, gratis mogen worden verspreid.

Advertenties

Reacties zijn gesloten.