Gameclassic: The Empire Strikes Back

George Lucas bekogelt ons al sinds de vroege jaren ’80 met Star Wars-games. Ondertussen bemoeit het Lucas-imperium zich er zelf mee, maar deze jongen hier, de succulente first-person 3D-shooter The Empire Strikes Back, werd in 1985 nog in de speelhallen geploft door Atari.
Ho even, zeiden we daar ‘first-person 3D-shooter’? In 1985? Jazeker: The Empire Strikes Back bekogelde ons, zeven jaar voor Wolfenstein 3D, al met eenvoudige 3D-objecten. Dat waren zogeheten ‘vector graphics’, die alleen uit lijnen en punten bestonden. Ze werden twee jaar eerder ook al eens gebruikt in het eveneens erg goed onthaalde eerste Star Wars-arcadegame, maar The Empire Strikes Back was stukken beter dan het origineel.

1181242105118

Er was vooral veel meer variatie in de missies: je bestuurde tenminste twee voertuigen (de Snowspeeder en de Millennium Falcon), in plaats van alleen de X-Wing uit het eerste game. Onze favoriet was de tweede missie, waarin je AT-AT’s (die lopende tanks) moest neerhalen: je kon ze neerknallen, maar het was veel eleganter om onder hen door te vliegen en ze met een kabel pootje te lappen. Ook zaten er heel wat meer soundbites uit de film in dit spel. The Empire Strikes Back was overigens het derde arcadespel uit de Star Wars-franchise. Een jaar eerder kwam Return of the Jedi al in de speelhallen, tegelijkertijd met de bioscooprelease van de film. Dat game zag er veel mooier uit omdat het de vectorobjecten overboord had gegooid voor conventionele graphics, maar het werd niet het succes dat deze Empire Strikes Back een jaar later wél werd.

Advertenties

Reacties zijn gesloten.