Shemar Moore: ‘Criminal Minds wordt een langlopende serie’

Wie klaagt over al de gore in CSI, CSI: Miami en CSI: New York onthoudt zich beter van de Amerikaanse reeks Criminal Minds, waarvan VT4 morgenavond, na een volledige run op zusterzender VijfTV, opnieuw de pilot uitzendt. Er wordt geen enkele schabouwelijkheid uit de weg gegaan: de afleveringen behandelden tot nu toe al moordenaars die na de daad de liefde bedrijven met hun slachtoffer, hun slachtoffer opeten, of het uitsluitend op kinderen hebben gemunt. Een team van vijf FBI-agenten probeert die misdaden op te lossen door in het hoofd van de dader te dringen, en diens denkwijze te achterhalen. Zoals FBI-analist Derek Morgan, vertolkt door de 38-jarige acteur Shemar Moore, die gespecialiseerd is in misdaden die vanuit passie of obsessie zijn gepleegd.

shemarmoore2
“De grootste kracht van de serie is dat de dader vaak een gewoon mens van vlees en bloed is, iemand als u en ik, geen gefabriceerde slechterik”, zegt Moore. “Dat blijft fascinerend: een gewoon mens die om de een of andere reden een breekpunt heeft bereikt en begint te moorden.”
Een ander element dat niet wordt ontweken in de scenario’s van Criminal Minds is de persoonlijke geschiedenis van de hoofdpersonages. Agente Elle Greenway (Lola Glaudini), Morgans collega, is bijvoorbeeld gespecialiseerd geraakt in seksuele misdrijven omdat ze jaren geleden zelf verkracht is geweest.

“Er wordt soms diep gegraven in de persoonlijke achtergrond van onze personages”, zegt Moore. “Dat maakt hen ‘echter’, niet alleen voor de kijkers maar ook voor ons. Derek onthulde ergens in het tweede seizoen een verschrikkelijke gebeurtenis uit zijn jeugd. Het interessante is dat het personage dat je neerzet vanaf die bewuste aflevering een tikkeltje anders is. Vanaf dat moment moet je het meenemen in de emotionele bagage van het karakter.”

In het eerste seizoen van Criminal Minds was dat duidelijk anders. Zo goed als alle afleveringen draaiden rond FBI-profiler Jason Gideon (Mandy Patinkin), en de andere teamleden mochten hem een beetje adviseren. Maar een serie laten dragen door één enkel personage kan gevaarlijk zijn, denkt Moore: wanneer de acteur die dat personage vertolkt om één of andere reden opstapt, is de hele reeks zijn steunbalk kwijt.

“Als Mandy Patinkin op dit moment weg zou gaan, zou er geen Criminal Minds meer zijn”, zegt Moore. “Maar de reeks is snel geëvolueerd naar een serie met een ensemblecast. Dat houdt een tv-serie ook gedurende langere tijd fris: de scenaristen kunnen geregeld een ander personage de aflevering laten dragen.”
Die omschakeling zal het potentieel van de reeks op langere termijn verhogen, voorspelt Moore. “Als de verhalen goed en verrassend blijven, kan het een serie worden zoals Law & Order. Hoe lang gaat die al mee? Achttien seizoenen of zo, spinoffs meegerekend? Die kwaliteiten heeft Criminal Minds ook.”

Maar de toekomst voor Moore zelf ligt niet noodzakelijk bij de reeks. Hij heeft op langere termijn grote plannen om – lach niet – toe te treden tot het kruim van Afro-Amerikaanse filmacteurs die het gemaakt hebben in Hollywood. “Zoals Denzel Washington en Will Smith”, noemt hij er een paar. “Ja, dat klinkt misschien ambitieus, en ik kom op dit moment nog niet aan hun enkels. Maar dat mag je niet weerhouden om de ambitie te hebben, vind ik.”

Advertenties

Reacties zijn gesloten.