Fallout 3 is een instantklassieker!

Jawel: Fallout 3, een game die afgelopen najaar op de markt kwam, is nu al een instantklassieker. En wel hierom.

Er zit van alles in de videogames die de afgelopen jaren op de markt komen: fotorealistische 3D-graphics, een verhaallijn waarmee je meer dan dertig uur zoet bent, multiplayeractie voor meer dan dertig man, enzovoort. Maar er zijn erg weinig games waarin de makers een ziel hebben gestoken, een component waardoor ze memorabel worden en zowel de linker- als de rechterhersenhelft beroeren, zoals een film, een opera, een rockalbum of een schilderij.

fallout3e32k6poster

Fallout 3 heeft dat wel: de makers slaagden erin om een bloedmooie postapocalyptische wereld te schetsen, waarin vooral de details het plaatje afwerken. Zoals de ‘Matrix’-achtige nepwereld waarin een aantal overlevenden zich hebben verstopt, en waarin een door de speler achtervolgde kwade wetenschapper zichzelf de rol van een klein meisje heeft toebedeeld. Ziek! De supermutant wiens kop je aan gruzelementen hebt geschoten met een shotgun, vlak buiten het Washington Monument, en die bij nader onderzoek een teddybeer tussen zijn bezittingen blijkt te hebben. De machteloze overblijfselen van de Amerikaanse overheid, die zichzelf nu de Enclave noemt, en onder de illusie leeft dat er nog steeds oorlog moet worden gevoerd tegen de communisten. Het in een luxehotel verschanste ultraliberale utopia, dat wreed wordt verstoord wanneer de speler (oeps!) er een troep zombies binnenlaat, die vervolgens een nagenoeg identiek ultraliberaal utopia stichten op dezelfde plaats.

fallout3_263Ondergetekende zit ongeveer halfweg in het spel (in de zonet genoemde, idyllische virtuele wereld), en heeft nog hoegenaamd geen zin om ermee op te houden. Daarvoor is ook de centrale verhaallijn (eloquent verteld door acteur Liam Neeson, die de rol van de spelers vader speelt) te sterk. Fallout 3 maakt, samen met het net iets betere Grand Theft Auto IV, van 2008 een meer dan uitstekend gamejaar. Laat ons voor dit jaar – ondanks een paar eerste ontmoedigende elementen (zoals stinker Lord of the Rings: Conquest) hetzelfde hopen.

Advertenties

Reacties zijn gesloten.