Hoezo zijn videogames recessieproof?

Mijn botten, ja: zowel Nintendo als Sony laten teleurstellende cijfers zien wat de verkoop van hun spelconsoles betreft. Laten we beginnen met Nintendo: Ninty verwacht tijdens zijn huidige fiscale jaar, dat eind maart eindigt, zo’n 31,5 miljoen DS-consoles te hebben verkocht. Dat zijn er ocharme 3 procent meer dan vorig jaar. Op zich niet zo erg, aangezien de console ondertussen al zijn vijfde levensjaar ingaat. Maar dan is er de Wii, het grote prijsbeest van het bedrijf: verwachte verkopen voor dit jaar zullen eindigen op 26,5 miljoen stuks, verwacht Nintendo, een DALING van drie procent. Bovendien verkocht het bedrijf dit jaar voor beide systemen welgeteld 193 miljoen videogames, wat voor beide systemen een daling betekent.

nintendo_wii

En dan is er Sony, waar het er zo mogelijk nog slechter uitziet. Het aantal verkochte PlayStation 2’s daalde wereldwijd naar 2,52 miljoen stuks tijdens de laatste drie maanden van 2008 (traditioneel de belangrijkste van het jaar), een daling van liefst 350.000 toestellen. Gelukkig ging de verkoop van PlayStation 3’s iets minder steil achteruit: 4,46 miljoen stuks, zo’n 44.000 minder dan tijdens de feestdagen van 2007. En dan is er het kneusje PSP, dat het eveneens met 68.000 stuks minder moest doen. Er werden 5,08 miljoen toestellen van verkocht. De verkoop van games ging dan weer omhoog: er werden 14,8 miljoen meer PlayStation 3-games verkocht dan eindejaar 2007, tegenover een daling van verkochte PlayStation 2-games met 31,2 miljoen stuks.

rtemagicc_playstation_3jpgAlgemene conclusie: misschien klopt er wel iets van die hele ‘videogames-zijn-recessieproof’-hypothese. Voornoemde cijfers zeggen ons drie dingen: spelers kochten geen nieuwe PlayStation 3’s wegens te duur, en wie wel een PlayStation 3 in huis heeft kocht meer games omdat die, in uren plezier uitgerekend, meer waar voor hun geld opbrengen dan een dvd of een avondje pimpelen aan de toog. Zelfs voor een Wii gaat men tegenwoordig kromliggen, en wie er al een in huis heeft slaat liever nog een extra balletje Wii Sports dan een nieuwe game te kopen. Al de rest laat zijn PlayStation 2 nog een jaar onder de tv staan, en speelt eindelijk Shadow of the Colossus uit.

shadow-of-the-colossus-20050927025333795

Alleen voor de Xbox 360 ging het nog goed. Microsoft geeft zelf geen salesgegevens vrij (de Xbox-consoles zitten veilig onder afdeling ‘Home & Entertainment’, waarvan uitsluitend globale cijfers worden gegeven), maar uit een extrapolatie van VGChartz.com zagen we een stijging met 2 miljoen stuks over het hele jaar. Het feit dat de console afgeprijsd in de winkels ligt, aan een prijs die zelfs 100 euro lager ligt dan die van de Wii, speelt daar zeker in mee. Nog even en de console wordt gewoon weggegeven bij Gears of War 3.

gears-of-war

Advertenties

Reacties zijn gesloten.