Ik wil ook een Chumby!

Het Chumby-toestel van het gelijknamige Amerikaanse bedrijf is op zich niks speciaals: zeg maar een internetradio, een eenvoudig surftoestel en een draagbare videospeler in één. Maar het is zijn merkwaardige design, losjes ingepakt in een zak uit geweven stof, dat harten sneller doet slaan bij Amerikaanse gebruikers. Het is momenteel een rage in wording in de V.S., net als de persoonlijke step, de Blackberry en de iPhone dat ooit zijn geweest.

chumby

Steve Tomlin, oprichter en ceo van Chumby, wilde de ‘anti-iPod’ maken. Elektronicagigant Apple had een goeie voorzet gegeven door zijn muziek- en later videospeler zo gebruiksvriendelijk te maken, maar de Chumby moest nog meer emotionele impact krijgen dankzij zijn ontwerp. “Het moest zacht zijn”, zegt ontwerper Thomas Meyerhoffer in het Amerikaanse blad Wired. “Dat trekt de gebruiker meteen emotioneel aan.”
Het resultaat werd de Chumby, een volwaardig multimediatoestel dat over het internet kan surfen, foto’s en video’s kan tonen, internetradio kan afspelen, RSS-feeds kan lezen, enzovoort. Het ding werkt met een aanraakscherm, haalt zijn internetconnectie via Wi-Fi, bevat 64 megabyte intern opslaggeheugen, en heeft twee usb-poorten om andere toestellen of eventuele duimsticks op aan te sluiten. Ook bevat het twee ingebouwde speakers.

Er zijn wel meer toestellen – zoals de iPhone of een netbook-computer – die ongeveer hetzelfde kunnen, en beter. Maar de losse, gewoven zak errond, met lederen handgrepen, biedt zowel een functionele als een vormelijke meerwaarde: doordat het toestel losjes in zijn behuizing zit, blijft het scherm altijd rechtop staan – in welke houding men het toestel zelf ook wringt. En de twee lederen handgrepen geven het ding volgens exploitant Chumby Industries de familiariteit van een knuffelbeer of een huisdier. Bovendien zitten er binnenin een bewegings- én een druksensor, waardoor men bepaalde functies in het toestel kan bedienen door ermee te bewegen of erin te knijpen.

Technologiemaandblad Wired noemde het toestel, dat sinds februari vorig jaar voor 180 dollar wordt verkocht, een van dé gadgets van 2008. Dat komt niet alleen door de aaibaarheid van het toestel: het besturingssysteem is een versie van het gratis verspreide systeem Linux, dat ook naar believen kan worden aangepast door zijn gebruikers. Chumby Industries moedigt – in een poging om ook Amerikaanse computernerds aan te trekken als consument – zijn gebruikers in ieder geval aan om zo veel mogelijk aan de interne software te knoeien. Wat toekomstige versies van het ding nog aaibaarder zou kunnen maken, want de zonet genoemde druk- en bewegingssensoren zijn in de huidige versie onderbenut.

Advertenties

Reacties zijn gesloten.