Drie dvd-serieboxen die u wellicht NIET in de winkel vindt

Terwijl u in de Media Markt of Free Record Shop eender welke tv-reeks in ingepakte vorm op dvd vindt, tot zelfs ‘Familie’ en ‘Wittekerke’ toe, zijn er heel wat geweldige reeksen die u om verschillende redenen – niet uitgebracht, niet uitgebracht in onze regio of gewoon niet populair genoeg om in de winkelrekken te liggen –  mist. Drie series waaraan ondergetekende verknocht was toen ze op tv kwamen, die heel wat dingen avant la lettre probeerden en die de deur openzetten voor de boom aan Amerikaanse kwaliteitsfictie van de afgelopen zeven jaar, verdienen zeker een plaats in uw dvd-collectie. Op voorwaarde dat u ze zou vinden, natuurlijk.

Crime Story

Toen sterregisseur Michael Mann halfweg de jaren ’80 kapte met zijn Miami Vice, begon hij aan een nieuwe misdaadserie zonder roze flamingo’s, designerkostuums die assorti waren met de achtergronden, en pasteltinten. Het bijzonder sterke Crime Story speelt zich af in de jaren ’60, en vertelt over het kat- en muisspel tussen een flik (Dennis Farina) en een misdadiger (Anthony Denison). Herinnert u zich die scène uit Michael Mann’s ‘Heat’, waarin Al Pacino onderweg zijn televisietoestel stukslaat nadat hij doorheeft dat zijn vrouw vreemdgaat? Werd gerecycleerd uit Crime Story. En die zogeheten trouvaille uit stinker ‘Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull’, waarin de held per ongeluk terechtkomt in een namaakdorp in de woestijn dat wordt gebruikt voor een nucleaire test, is volgens mij ook gepikt uit Crime Story.

cast

Wild Palms

Een ‘moeilijke’ miniserie, die halfweg de jaren ’90 als de geestelijke opvolger van Twin Peaks werd beschouwd, en in elkaar werd gedraaid door cineasten die (zoals Kathryn Bigelow) het later dik zouden maken in de cinema. Wild Palms is een schatkist aan thema’s en ethische vraagstukken, met de toen in opgang zijnde polemiek over genetische manipulatie als rode draad. Ook Oliver Stone had, als uitvoerend producent, een behoorlijk  handje in de reeks.

wppp0

Murder One

Courtroom drama ten top in Murder One, een reeks wiens eerste seizoen de hypocrisie van de Hollywoodindustrie op de korrel nam. In de minder bekende tweede jaargang werden drie zaken behandeld, onder meer een waarin de advocaten zichzelf verplicht zien om vrijspraak voor hun moorddadige cliënt vast te krijgen dankzij procedurefouten bij het openbaar ministerie. Zette de toon voor latere courtroomseries, zoals The Practice en Boston Legal.

murderonecase1-03

Advertenties

Reacties zijn gesloten.