Vijf gametrends voor 2009

Drie jaar geleden, voordat ‘Wii Fit’ wekenlang de toptien van binnenlandse gameverkopen aanvoerde, hadden we al fitnessgames op de PlayStation 2. De boom in games die met het hele gezin kunnen worden gespeeld is geen verdienste van de Nintendo Wii, maar van diezelfde PlayStation 2, waarop u meer dan drie jaar geleden al de ‘Buzz’-quizgames kon spelen. En ritmespelletjes als ‘Guitar Hero’ bestaan ondertussen al een jaar of tien, met eerste titels als ‘Parappa the Rapper’. Het duurt gewoon eventjes voordat iedereen een bepaalde soort games, of een nieuwe gametrend, leuk vindt. Op dezelfde manier zullen we ook dit jaar weer enkele trends tot bloei zien komen die zich al enkele jaren door de ondergrond aan het wurmen waren.

Mooier
De huidige generatie spelconsoles gaat ondertussen al zijn derde jaargang in, en dat betekent dat gameontwikkelaars al wat meer tijd hebben om de ‘hardware’ die erin zit te doorgronden. Het is een wetmatigheid die we ook al bij de PlayStation 2 en de eerste Xbox zagen: hoe ouder de console, hoe mooier de games. Zeker wie een PlayStation 3 of Xbox 360 in huis heeft, wil – na de grafische hoogstandjes die vorig jaar al werden getoond – wel eens laten zien wat er onder de motorkap van zijn machine zit. De game die daarvoor het geschiktste lijkt op dit moment, is ‘Heavy Rain’, dat ergens in de tweede helft van het jaar uitsluitend op de PlayStation 3 zal uitkomen. De gezichtsanimaties in de game zien er mooier uit dan wat we tot nu toe al hadden gezien (en dat was al heel wat), en al dat moois wordt in een ‘Film Noir’-achtig verhaal gegoten.

heavy-rain-1
Zie ook: ‘Prototype’ (releasedatum nog onbekend), ‘Alpha Protocol’ (voor eind maart)
Voorbodes: ‘Star Wars: The Force Unleashed’ (2008), ‘Bioshock’ (2007), ‘Gears of War’ (2005)

Artistieker
Soms worden er echter ook keiharde artistieke risico’s genomen, en wordt er gekozen voor een stijl die stevig afwijkt van die van de meeste concurrenten. Vorig jaar was dat het geval voor het enkel op de Nintendo Wii gelanceerde ‘No More Heroes’, dat een soort lappendeken was van verschillende grafische stijlen. Het werd commercieel gezien geen hoogvlieger, maar de game maakte de consument misschien wel nieuwsgierig naar andere spellen die eens buiten de platgetreden paden durven te gaan. In 2009 lijkt vooral de titel ‘Madworld’, eveneens exclusief op de Wii en verwacht voor eind maart, die richting te nemen: de game ziet eruit alsof hij volledig met een inktpen is getekend. De grafische kunsten van de huidige consoles laten namelijk voor het eerst toe om nog verder te gaan dan het ietwat makkelijke fotorealisme: dingen kunnen nu ook worden voorgesteld alsof ze met de hand getekend of vervaardigd zijn.

mad-world-1-wii_008
Zie ook: ‘Batman: Arkham Asylum’ (lanceringsdatum nog onbekend)
Voorbodes: ‘No More Heroes’ (2008), ‘Killer 7’ (2005)

Doorbraak van de ‘indies’
Een luttele drie jaar geleden zaten een handvol onafhankelijke gameproducenten, die niet het budget en dus ook niet de mankracht hebben voor een epische monsterproductie, hun spelletjes nog een beetje voor de lol in elkaar te draaien, om ze voor een bijna onbestaand publiek via het internet te verkopen. Maar ondertussen leveren de drie spelconsoles, met Microsofts Xbox 360 op kop, een downloadwinkel voor dat soort games die in één klap een groot publiek bereikt, en komen er tegenwoordig dus ‘indie’-games op de markt waarachter een ordentelijk businessmodel zit. Het spelletje ‘Braid’, dat uitsluitend op de Xbox 360-console kan worden gedownload, werd bijvoorbeeld een dikke hit. Het grotere publiek is ondertussen stilaan warm gekregen voor deze kleine tussendoortjes, waardoor ook onafhankelijke gameproducenten die enkele jaren geleden nog de eindjes aan elkaar moesten knopen het nog eens opnieuw proberen. Het Britse Introversion Software herlanceert bijvoorbeeld zijn ‘Darwinia’, een actie-strategiespel met retrographics.

screenshot_198214_thumb300
Zie ook: ‘Noby Noby Boy’ (begin dit jaar), ‘Flower’ (lanceringsdatum onbekend)
Voorbodes: ‘Braid’ (2008), ‘Defcon’ (2007)

Terugkeer der klassiekers
Nu er een ruimer publiek bestaat voor videogames, dat wordt binnengehaald door gezinsspelletjes als ‘Wii Sports’ en ‘Buzz’ maar ook stilaan het iets zwaardere werk eens uitprobeert, zijn er heel wat klassieke videospellen die de huidige generatie gamers heeft gemist. De game-industrie bestaat ondertussen namelijk al zo’n veertig jaar, en er zijn in die tijd heel wat meer spelletjes op de markt gekomen dan alleen ‘Pac-Man’ en ‘Super Mario Bros.’ Een hoop gameuitgevers duikt tegenwoordig in zijn archieven, op zoek naar vergeten klassiekers die in een opgekalefaterde versie terug in de winkels kunnen worden geschoven. Een goed voorbeeld daarvan is ‘Bionic Commando’, een actiespel van de Japanse producent Capcom over een supersoldaat met één uitrekbare, bionische arm, waarmee hij Tarzan-gewijs door het bos kan slingeren terwijl hij met de blaffer in zijn andere (menselijke) hand tegenstanders neermaait. Het was destijds een bijzonder leuk spelletje op de Commodore 64-huiscomputer, herinneren we ons ineens.

bionic_commando_nextgen_1
Zie ook: ‘Wolfenstein’ (datum nog niet bekend), ‘Star Wars: The Old Republic’ (datum onbekend)
Voorbodes: ‘Space Invaders Extreme’ (2008), ‘Fallout 3’ (2008), ‘New Super Mario Bros.’ (2006)

Controverse
We hebben al wat morele paniek over videogames achter de rug: ‘Grand Theft Auto: San Andreas’ werd bijvoorbeeld uit de Amerikaanse winkelrekken gehaald omdat er een speelbare seksscène inzat. Maar dat is nog niets in vergelijking met wat ons wellicht te wachten staat bij de lancering van ‘Resident Evil 5’. Een jaar geleden al kregen mensenrechtenactivisten en zelfs gamerecensenten met Afrikaanse roots, zoals ‘Newsweek’-recensent N’Gai Croal, het eventjes koud van de eerste beelden uit de game. De Japanse ontwikkelaar Capcom verschoof de actie van deze zombiethriller namelijk naar Centraal-Afrika, wat inderdaad confronterende beelden oplevert van een blanke man in militaire kledij die – zij het door een virus bezeten, en dus in zombies veranderde – Afrikaanse dorpelingen neermaait.

resident-evil-5-20070726113937477
Zie ook : ‘Grand Theft Auto: Chinatown Wars’ (20 maart)
Voorbodes: ‘Manhunt 2’ (2007), ‘Grand Theft Auto: San Andreas’ (2005)

Advertenties

Reacties zijn gesloten.