Bedenker van ‘Prison Break’ had het einde altijd al in zijn hoofd

‘Prison Break’ wordt dus, na een derde seizoen dat maar zo-zo was en een vierde seizoen waarin de plot op lachwekkende wijze alle kanten op meandert, opgedoekt. Niets te vroeg, want de originele premisse van de serie – een gevangenisuitbraak, quoi – is ondertussen allang uitgespeeld. Twee keer zelfs, want aan het begin van het derde seizoen besliste bedenker Paul T. Scheuring om een aantal personages opnieuw in de bak te laten vliegen, waar ze vervolgens weer uit moesten ontsnappen. Het was wel een Panamese gevangenis, zodat het derde seizoen het cachet van een ‘Midnight Express’ kreeg (zoals het eerste duidelijk werd geïnspireerd door ‘The Great Escape’ en het tweede door ‘The Fugitive’), maar toch. Het leek eerder een artificiële truc om de titel van de reeks relevant te houden.

prison_break

Interessant is echter het feit dat Scheuring al van bij het begin wist hoe de reeks ging eindigen. Drie jaar geleden, bij de lancering van de dvd-box van het eerste seizoen, interviewde ik hem in Cannes, samen met acteurs Wentworth Miller en Dominic Purcell. Volgende quote is interessant in het licht van het einde van de reeks:

“Ik wist al hoe de serie zou eindigen voordat ik de eerste pagina van de pilot schreef. Maar het publiek maakt uiteindelijk uit hoe lang de serie loopt. Als de kijkers het verhaal beu worden, stoppen ze met kijken, investeert Fox niet meer in onze productie, en zijn wij out of business. In een televisieserie moet je altijd goed in balans weten te houden tussen het begin en het einde van je verhaallijn. Een uitbraakscenario is al meermaals uitgespit, vooral in films. Die verhalen zijn uitverteld in 120 pagina’s, ruwweg het aantal pagina’s dat een gemiddeld filmscript beslaat. Elke episode die wij schrijven is vijftig pagina’s lang. Doe dat maal drieëndertig, dus tot de aflevering die we nu aan het draaien zijn, en je hebt 1.650 pagina’s. We moesten het verhaal dus een stuk langer zien te rekken dan de lengte die een normaal uitbraakverhaal krijgt. Maar daar komen de personages in het spel. Mensen willen Lincoln,  Michael en T-Bag op bloederige wijze ten onder zien gaan.”

Advertenties

Reacties zijn gesloten.