PlayStation 3 vindt de versnellingspook niet

De laatste elf weken van 2008, elk jaar de belangrijkste in de verkoop van spelconsoles, werden er wereldwijd ongeveer 524.000 PlayStation 3-consoles verkocht, zo blijkt uit cijfers van VGChartz. Tijdens dezelfde periode in 2007 gingen er liefst 619.000 PlayStation 3’s over de toonbank. Ook in Europa, de belangrijkste markt voor de PlayStation 3, lopen de verkopen van het toestel achter op vorig jaar: er gleden tussen begin oktober en 20 december 213.000 PlayStation 3’s over Europese toonbanken, zo’n tachtigduizend minder dan tijdens diezelfde weken in 2007.

playstation-3-31

Ondertussen blijven de twee tegenstanders van de console het consistent beter doen dan vorig jaar. Wereldwijd zit de Nintendo Wii ondertussen aan een wereldwijde verkoop van bijna 44 miljoen exemplaren, en de ondertussen al meer dan drie jaar oude Xbox 360 van Microsoft sleet ondertussen al 26,5 miljoen consoles. De PlayStation 3 hinkt achterop met nog geen 19 miljoen verkochte exemplaren.
Met de PlayStation 2, zijn vorige console, was Sony zowel internationaal als Europees marktleider op de consolemarkt. Maar met een veel te late lancering in 2007, en een veel te hoge startprijs voor zijn console, bleef de PlayStation 3 in de huidige ‘generatie’ spelconsoles op de derde plaats hangen. En daar hangt het toestel, ondanks een klein inhaalmanoeuver tijdens de eindejaarsperiode van vorig jaar, nog steeds.

Een van de redenen waarom de console er niet in slaagt om het gat dicht te rijden, is het feit dat fabrikant Sony er maar geen exclusieve titels voor het toestel kan maken die echt tot de verbeelding van de speler spreken. Games als ‘LittleBigPlanet’, ‘MotorStorm: Pacific Rift’ en ‘Resistance 2’, die uitsluitend op de PlayStation 3 kunnen worden gespeeld, doen het consistent slechter dan exclusieve Xbox 360-games als ‘Gears of War 2’. Ook de lancering van ‘Grand Theft Auto IV’, de grote succesgame van het afgelopen jaar, deed eerder de Xbox 360 dan de PlayStation 3 goed. En ondertussen blijft de Nintendo Wii beide concurrenten de das omdoen met absolute hits als het fitnesspelletje ‘Wii Fit’.

Ook de prijs van de PlayStation 3 blijft voor veel consumenten aan de hoge kant. Het toestel wordt momenteel nog steeds aan een prijs van 400 euro in de winkels gezet: een door veel consumenten verwachte prijsdaling van het toestel kwam er niet. Maar ondertussen zakte de prijs van de Xbox 360 naar 150 euro voor de goedkoopste uitvoering, en blijft de Wii op zijn instapbaardere introductieprijs van 250 euro. Beide consoles samen kosten ondertussen dus evenveel als de PlayStation 3.

Ondertussen speelt Sony, in zijn reclamecampagne voor de PlayStation 3, het toestel ook meer en meer als Blu-Rayspeler uit. De console was bij zijn lancering een van de allereerste toestellen die Blu-Rayschijven, zeg maar dvd’s met een veel betere beeld- en geluidskwaliteit, konden afspelen, en bleef ook lange tijd de goedkoopste speler voor dat formaat. Maar ook dat is een claim die Sony niet meer kan maken: ondertussen zijn er al losstaande Blu-Rayspelers op de markt voor prijzen vanaf 200 euro.

Advertenties

Reacties zijn gesloten.