Mijn game-toptien van het jaar

De hele maand december komt er toch geen scheet meer op de markt, dus eigenlijk had ik dit overzicht van de – althans volgens mijn bescheiden mening – beste games van het jaar al eind november kunnen brengen. Maar tijd is mijn beste maat niet: sommige games uit dit overzicht heb ik pas een kleine week geleden ordentelijk kunnen spelen. Nu ik echter door mijn stapel heen ben, ziehier: de beste games van het afgelopen jaar!

10 – Burnout Paradise

Burnout is back, baby! Na twee teleurstellende afleveringen vlamt de Burnout-reeks je in een open wereld waarin je tegen de sterren op kunt racen, tegenstanders van de baan kunt rijden, of de formidabele schoonheid van een tot op de laatste glasscherf realistisch weergegeven total-loss kunt aanschouwen. Het levende voorbeeld van waarom we de ‘Need for Speed’-reeks niet meer nodig hebben.

burnp

9 – Left 4 Dead

Eén niet nader genoemde Amerikaanse stad, veel zombies, en vier vermaledijden die zich- gelukkig bewapend met dual-wielding pistolen en aanvalsmitrailletten, een weg moeten banen door dat ondode gepeupel. Left 4 Dead blijft niet hangen bij overtolligheden, zoals een verhaal dat de gebeurtenissen duidt, en laat je onmiddellijk losgaan. Want dat mag ook soms.

left-4-dead

8 – Guitar Hero: World Tour

Na het concurrerende Rock Band moesten ook de Guitar Hero-jongens hun eigen drumstelletje en microfoontje hebben, en staken ze er zelfs de mogelijkheid in om eigen liedjes te maken. Wat kan het mij schelen? Zolang ik maar ‘Everlong’ (Foo Fighters) en ‘Hollywood Nights’ (Bob Seger) kan nastrummen. Hoogstens mag er iemand de tweede gitaar gebruiken voor de baslijnen, maar voor de rest zijn die speelgoedinstrumentjes, voor zover ze geen gitaar zijn, maar iets voor debielen.

guitarhero

7 – God of War: Chains of Olympus

Het Sony PSP-aanbod was weer om van te janken het afgelopen jaar. Alleen een uitsluitend voor de PSP gemaakte aflevering van de God of War-reeks, die iedere keer weer in de ‘best of’-lijstjes opduikt, is nog de moeite waard om de PSP voor boven te halen. Of liever omgekeerd: wie deze game koopt, zou er een PSP bij moeten krijgen.

1205761712

6 – Patapon

Maar hetzelfde geldt voor deze Patapon, een op het eerste gezicht bevreemdende mix tussen puzzel-, strategie- en ritmegame. Maar eens je ermee weg bent, is het meer lol dan je aankunt. Wat zegt u? Twee goeie PSP-games op één jaar tijd? Inderdaad: wat een luxe!

300_patapon_by_canecodesign

5 – Gears of War 2

De eerste Gears was, niet alleen voor ondergetekende, dé game van het jaar 2006. De tweede kan – hoewel het een bangelijke third-person-shooter blijft – die tour de force niet herhalen. Vooral wegens gewoon meer van hetzelfde. Dat is nog beter dan 90 procent van alles wat er op de markt komt, maar toch.

gears-of-war-2

4 – Boom Blox

Hollywoodlegende Steven Spielberg waagde zich aan zijn eerste game, en het resultaat is zo goed als briljant. Helaas weet niet iedereen dat, want Boom Blox verkocht voor geen meter. Jammer, want deze kruising tussen baseball en Tetris is waarlijk de max.

boooom-blox

3 – Space Invaders Extreme

Hier zie. Speciaal voor de vijfentwintigste verjaardag van zijn eigen Space Invaders maakte Namco de beste Space Invaders-versie sinds… Space Invaders zelf. Vet!

sie_ds__4_

2 – Fallout 3

Wat Mad Max 2: The Road Warrior was voor het cinemapubliek uit de jaren ’80, is Fallout 3 voor de dystopie-minnende mens in deze moderne tijden. Zelden was het einde der beschaving zoveel fun.

fallout3a

1 – Grand Theft Auto IV

En de winnaar? Die kenden we al acht maanden geleden! Met zijn waarachtige huzarenstuk slaagde Rockstar Games erin om niet alleen zijn GTA-reeks opnieuw op de rails te zetten, maar ze maakten dat Grand Theft Auto IV, met zijn grimmige, sociaal authentieke, Scorcese-groen-van-jaloezie-makende misdaadplot, de videogame-industrie een nieuwe, cruciale stap liet zetten naar erkenning als een volwaardig cultuurmedium.

8

Advertenties

Reacties zijn gesloten.