De vijf beste gadgets van 2008

Einde van het jaar, geen nieuws, en nog veel minder goesting om je met belangrijkere dingen bezig te houden. Dan is er nog maar één redding: eindejaarslijstjes. Hier zijn de vijf belangrijkste gadgets die ik dit jaar ben tegengekomen.

Hitachi Director’s Series-televisietoestellen
De Japanse elektronicafabrikant Hitachi gaat voor de ‘sleek chic’ met een reeks hdtv-toestellen die slechts anderhalve inch dik zijn. Vooral deze jongen hier valt op: de UT47X902, het vlaggenschip van Hitachi’s ‘Director’s Series’, heeft een schermdoorsnede van 47 inch, volle 1080p-resolutie, en een videoprocessor die de normale 24 beelden per seconde waaraan een doorsnee film is opgenomen oppompt naar 28 beelden per seconde, elk getoond beeldje analyseert en van het juiste licht-donkercontrast voorziet, en de kleurdiepte van elk beeldpuntje verbetert. Het toestel is bovendien vederlicht en het vloekt allerminst met je interieur, want dankzij de fijne afwerking en het mooi afgeronde voetstuk kan je het in elke hoek van de woonst of de kantoorruimte kwijt. Raar eigenlijk dat zo’n mooi ding zo’n lelijke naam krijgt. UT47X902? Ondergetekende wil het nog niet als wachtwoord.

12190615426463993944

Monster Beats by Dre
Hiphoplegende André Romelle Young, alias Dr.Dre, wilde eens wat anders op zijn naam hebben staan dan weer eens een sportschoenenlijn. Dus kwam hij via via in contact met de Amerikaanse elektronicafabrikant Monster Cable, en die ging samen met de artiest door een rijtje prototypes van hoofdtelefoons die het bedrijf in huis had liggen. De oefening eindigde met deze ‘Beats by Dr. Dre’-hoofdtelefoon, die vooral een bijzonder diepe bas levert en omgevingsgeluiden quasi uitschakelt. Maar het ding kan ook heel luid gaan: achter de speakertjes zit een straffe digitale versterker. Dr Dre is namelijk ook platenproducer, en liet zich voor de bouw van de hoofdtelefoon inspireren door het materieel dat hij tijdens een opnamesessie gebruikt.
1217505341809

Sonos Digital Music System
De heren en dames van Sonos kwamen ondergetekende in persoon hun mediastreamersysteem laten zien, en momenteel installeert hij een testversie ervan in zijn woonst. Hij is er compleet door van zijn sokken geblazen, want sinds de intrede van digitale muziek zitten alle muziekbronnen in huis vaak verdeeld over meerdere plaatsen: de cd-speler in de keuken, de spelconsole, de laptop, de iPod en de pc. Het digitale muzieksysteem van de Amerikaanse fabrikant Sonos balt dat allemaal samen tot één geheel, door in elke kamer in huis waar er zich zo’n muziekbron bevindt een satellietje te plaatsen. Dat verbindt zichzelf automatisch tot een individueel draadloos netwerk, dat wordt opgezet door het toestel zelf. En dat meerdere muziekkanalen opzet voor meerdere gebruikers: uw madam kan haar eigen muzieklijst, die opgeslagen staat in de pc in de werkkamer, afspelen in de huiskamer. Uzelf beluistert, gezeten in de keuken, muziek vanaf de iPod die in een kribbe in de woonkamer rust. Enzovoort.
1b36_1

Apple iPhone
Hij is er, eindelijk: duizenden Belgische gebruikers hadden al een geïmporteerde iPhone op zak, en daar kwamen er nog eens een paar duizend bij toen Mobistar het ding, vorige zomer, eindelijk in zijn winkels neerplantte. Eind mei had ondergetekende in San Francisco nog een vruchteloze poging ondernomen om een import-iPhone te vinden, toen de iPhone-import zelfs Amerikaanse consumenten op hun honger liet zitten: de dingen waren maandenlang constant uitverkocht in Apple-winkels. Ik had er waarempel één gevonden in een obscuur elektrowinkeltje aan Fisherman’s Wharf, maar de verkoper, die als twee druppels water leek op comedyacteur Cheech Marin, lachte me vierkant uit toen ik zijn vraagprijs – 700 dollar, driehonderd dollar duurder dus dan de prijs die hij zelf had neergeteld in de Apple Store – naar beneden probeerde te krijgen. Dus kocht ik de mijne, voor ongeveer dezelfde prijs dus, twee maanden later in de Mobistar-winkel. Ik versleet ondertussen al een gsm of tien, en speelde ook met pda’s van Palm én Windows Mobile, maar pas sinds de iPhone heb ik het gevoel dat ik effectief een computer in mijn broekzak heb zitten.
apple-iphone-productfoto-groot

Asus EEEPC
Datzelfde Mobistar sprong later in het jaar ook op een tweede rage: de netbooks. Blijkbaar vindt een toenemend aantal onder u de laptop veel te zwaar om mee te zeulen, en wordt er een tweede, lichter toestel gekocht om onderweg wat op te tokkelen. Zo’n netbooks beginnen al bij een prijs van 200 euro, maar daarvoor hebt u een versie die alleen op het schabouwelijke, gebruiksonvriendelijke Linux draait. Ik ben vooral fan van de Asus EEEPC 900, die al voor 350 euro de uwe is. Met Windows XP, graag! De voorgeïnstalleerde office-suite is OpenOffice 2.0, maar ook daar valt mee te leven. Koop een Netbook, en bombardeer uw laptop tot huiskamercomputer. En zet uw desktopcomputer voor een zacht prijsje op eBay, dan hoeft uw interieur er niet uit te zien als dat van een raketbasis.

eee-pc

Advertenties

Reacties zijn gesloten.